Crunchy palmkool ‘cheddar’ chips

1 pot
Duur: 15 minuten

Soms heb je gewoon zin in zout en knapperig. Dan zijn deze chips de ideale snack. Palmkool is een donkergroene bladgroente die rijk is aan folaat (natuurlijk foliumzuur), een essentiële nutriënt in de zwangerschap. Ook bevat het meer calcium dan melk (per portie zo’n 11 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor sterke botten). Door de aanwezigheid van vitamine C heeft het ook een versterkende werking op ons immuunsysteem.

Ingrediënten:

150 g cashewnoten, minimaal 4 uur geweld, maar het liefst een nacht lang
2 el edelgistvlokken
2 tl paprikapoeder
2 tl miso*
120 ml water
1 el citroensap
400 g palmkool*

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de palmkool, in de blender en meng tot een romige saus.
  3. Snijd de harde nerven uit de palmkool en scheur in kleinere stukken (zo groot als je zelf lekker vindt) .
  4. Meng de palmkoolstukjes goed door de saus zodat de koolblaadjes helemaal bedekt zijn en leg ze op een bakplaat met bakpapier zonder dat ze elkaar raken.
  5. Bak de chips 10 minuten, of tot ze knapperig zijn, in het midden van de oven af.

Tips:

  • Je kunt deze chips ook in een droogoventje maken, mocht je dat hebben. Dan mag je de chips op 40 °C 20 uur laten drogen, tot ze knapperig zijn.
  • Afgesloten in een luchtdicht bakje kun je de chips tot wel 3 weken bewaren.
  • Voor dit recept hebben we bruinerijstmiso gebruikt. Deze is gemaakt van gefermenteerde sojabonen (miso) met bruine rijst, wat een rijkere smaak aan de chips geeft.

Je kunt ook boerenkool gebruiken als palmkool niet te krijgen is.