Podcast

In Mama’en - De Podcast zet Nina Pierson de mama to be centraal. Want naast een baby wordt er óók een moeder geboren. En dat is minstens zo wonderbaarlijk. Sterker nog, moeder worden verdient een eigen werkwoord: Mama’en.

In deze podcast gaat Nina daarom in gesprek met deskundigen over de zwangerschap, de geboorte en de kraamtijd. Van hoogleraren en verloskundigen, tot doula’s en postpartumbehandelaren. Over de wondere werking van het vrouwelijk lichaam, de mentale transformatie die we als vrouw doorgaan, waarom jouw geboorte-ervaring telt en over de noodzaak van moederzorg in de kraamtijd.
Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid - Tessa Roseboom, weet álles over de ontwikkeling van ons kindje in het allervroegste stadium. In deze aflevering duik ik met haar in het biologische wonder dat plaatsvindt in ‘de eerste 1000 dagen’ én de invloed die we daar nu al op hebben. Van één bevruchte eicel tot de tweede verjaardag; in geen enkele fase in ons leven bereiken we zoveel biologische mijlpalen en heeft de omgeving daarop zo'n grote invloed. Juist daarom is het in deze periode essentieel om ook goed voor jezelf te zorgen. Tessa's onderzoek was dé motivatie voor het schrijven van mijn boek. Want door goed voor jezelf te zorgen, ondersteun je óók direct je kindje in de groei, ontwikkeling en gezondheid, om het zo de best mogelijke start mee te geven. Volgens Tessa is investeren in een goed begin, wat een gedeelde verantwoordelijkheid is van onze hele maatschappij, de slimste investering die we kunnen doen vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief.
Als je er even bij stilstaat is het werkelijk magisch: geboorte geven aan een ander mensje. Met doula Kassandra Schreuder kan ik eindeloos praten over hoe geweldig het geboorteproces eigenlijk is. Iets dat we soms lijken te zijn vergeten in deze nuchtere, snelle, patriarchale maatschappij. Hoewel we feminisme zo belangrijk vinden, leggen wij vrouwen in de bevalkamer ons lot nog vaak in handen van anderen. Geboorte geven is een kans voor elke vrouw om in je kracht te gaan staan en je zelfvertrouwen zó te boosten, dat je er de rest van je leven profijt van hebt. Jouw ervaring doet ertoe. We praten over hoe we JA kunnen zeggen tegen een fijne geboorte-ervaring. En dat dit niet zozeer te maken heeft met de vorm (of je nou thuis of in het ziekenhuis bevalt, natuurlijk of met een keizersnede), maar met zélf de regie in handen te durven nemen, je wensen uit te spreken, de voorbereiding serieus te nemen (word de ‘bevalzilla’ van je eigen bevalling) en in contact te komen met je vrouwelijke intuïtie.
Een bevalling wordt tegenwoordig vaak gezien als iets medisch. Iets waar vrouwen per definitie hulp bij nodig hebben. Maar waarom? Uitgaande van de kracht van de vrouw is bevallen een gebeurtenis waar je misschien mentaal gezien wel enorm veel geduld (een uitdaging an sich) én uithoudingsvermogen voor nodig hebt, maar die juist gebaat kan zijn bij zo min mogelijk niet noodzakelijke ingrepen van buitenaf. Gelukkig bestaan er interventies voor de momenten dat het écht nodig is, maar zelfs de WHO waarschuwt voor het extreem hoge aantal interventies dat vandaag de dag gedaan wordt, en dat deze een ongecompliceerde bevalling juist gecompliceerder kunnen maken. Verloskundige Maria Meijssen heeft mij met haar kritische blik enorm geholpen met mijn boek. Haar benadering van het geboorteproces - waarbij je als verloskundige juist een stap achteruit durft te zetten, de oerkrachten van de barende vrouw hun werk laat doen, en waar de behoeftes van de vrouw leidend zijn - is naar mijn idee dé manier om een bevalling te benaderen. Ze heeft mijn ogen geopend voor wat er allemaal al een interventie in dit proces kan zijn (van het doorprikken van de vliezen, het meten van ontsluiting, tot het vragen of een vrouw niet wil persen als ze wel persdrang heeft). Ik praat met Maria over het verloop van een ongecompliceerd geboorteproces, de kracht van het barende lichaam, de voordelen van een thuisbevalling en het nut van medische interventies (of juist niet!)
Moeder worden is misschien wel de allergrootste transformatie in je leven. Voor veel vrouwen betekent het groei, zingeving en onvoorwaardelijke liefde. Maar het is óók een transformatie van zelfstandige vrouw naar een vrouw van wie iemand compleet afhankelijk is, met de grootste verantwoordelijkheid. Het draait nu allemaal om een ander. Tel daar een veranderd lijf, gebroken nachten en onzekerheden, angsten en gekke schuldgevoelens die je nog niet kende bij op en die 'roze bril' geldt zéker niet voor iedereen. Sterker nog, het ervaren van alle soorten emoties in deze nieuwe fase is eerder regel dan uitzondering. Moederschap is een package deal en in deze aflevering pleit Merith Cohen voor de omarming en acceptatie van alle kanten van het moederschap. Zij werkt al twintig jaar als psycholoog met zwangere en pas-bevallen vrouwen en heeft één duidelijke boodschap: je bent niet alleen! Ik praat met haar over moeder zijn in moderne tijden, controle en het ‘perfecte’ plaatje durven loslaten, de veranderende relatie met je partner, en het vinden van de nieuwe jij.
In onze westerse maatschappij wordt van vrouwen verwacht dat we - na een paar dagen roze wolk - al snel weer de oude zijn. De zorg gaat in deze fase, heel logisch, vaak volledig naar de baby. Maar na negen maanden zwangerschap, een marathon van een bevalling, een stortvloed van hormonen én gebroken nachten moet jij ook verzorging krijgen voor je herstel. Sterker nog, de eerste 40 dagen van je herstel zijn bepalend voor de volgende 40 jaar van je leven, weten we vanuit de Ayurveda. Van traditionele culturen, ondersteund door de moderne wetenschap, kunnen we heel veel leren over de mogelijkheden en behandelingen voor een beter herstel. Samen met Layla Cremer, postpartumbehandelaar, laat ik in deze aflevering de noodzaak van moederzorg zien, delen we praktische tips én bespreken we hoe je de kraamtijd anders kunt benaderen.
Van flauwe grapjes over ‘uitgerangeerd zijn’, geen rekening houden met kolf-tijden, tot contracten die zonder aanwijsbare reden niet worden verlengd. Ruim 40% van de vrouwen krijgt ermee te maken: een vorm van zwangerschapsdiscriminatie op het werk. Ja, zélfs anno 2020 gebeurt dit vaker dan je denkt. Journalist Neeltje Bollen dook in het onderwerp voor het onderzoeksjournalistieke platform De Monitor. Samen met haar en met bedrijfsdoula Ina Heijnen, die (zwangere) vrouwen helpt bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk, beantwoorden we in deze aflevering de vraag: waarom komt zwangerschapsdiscriminatie nog zoveel voor, en wát kunnen we hieraan doen? We filosoferen onder andere over de verlenging van het partnerverlof en het verschil dat dit voor vrouwen in emancipatie op de arbeidsmarkt kan maken. Én we geven praktische tips voor wat je kunt doen om zwangerschapsdiscriminatie te voorkomen of aan te pakken.