Inloggen
Je bevalt het best waar je het best kunt ontspannen.

Vertrouwen in de thuisbevalling.

Rozianna Maria
Artikel


Beeld Naomi Vonk Fotografie


Toen ik negen jaar geleden zwanger werd, wist ik het gelijk: ik wilde thuis bevallen. THUIS BEVALLEN? Tot mijn verbazing kreeg als reactie van mensen uit mijn omgeving vaak opgetrokken wenkbrauwen, die veranderden in fronzen: ‘Zou je dat wel doen?’ ‘Wat als er iets gebeurt?’ ‘Ben je niet bang?’ ‘Dat is toch gevaarlijk!’ ‘Ga gewoon naar het ziekenhuis.’ ‘Als je mijn vrouw was, zou je dat niet mogen.’


Voor mij was thuis bevallen vanzelfsprekend. Zelf ben ik geboren in een klein houten huisje met minimale voorzieningen op een idyllisch eiland in Maleisië. Mijn moeder beviel van mij op een matrasje op de grond, bedekt met een paar oude kranten. Ondersteund door een aantal ervaren vrouwen uit het dorp. Tijdens de monsoon met wilde golven op zee was er sowieso geen ziekenhuis bereikbaar in de wijde omgeving. 


Vertrouwen
Waarschijnlijk is op dat moment al mijn vertrouwen in de thuisbevalling ontsprongen. Je imprint en de ervaringen die je bewust en onbewust meemaakt of krijgt in je leven, vormen je gedachten over bevallen. Hoe ik mijn eerste bevalling visualiseerde was knus, in mijn eigen omgeving, geborgen, met zo min mogelijk mensen erbij, alleen mijn man en de verloskundige. Ontspannen, in mijn eigen huis. Waarin ik me vrij kon bewegen, douchen en eten. Lekker in mijn bubbel, niemand die me zou storen en dat ik na de bevalling gelijk kon rusten samen met mijn baby. In mijn eigen bed.


Mijn man daarentegen was er in eerste instantie van overtuigd dat bevallen in het ziekenhuis de veiligste optie zou zijn. Maar nadat ik mijn visie met hem deelde, in gesprek met de verloskundige, was hij als snel overtuigd en kreeg ook hij het volste vertrouwen in thuis bevallen. Hij wilde zélfs graag de baby aanpakken.

 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug.


Veiligheid, feiten en cijfers
Wat weten we over thuis bevallen? En met welke informatie voeden we onze gedachten? In Nederland hebben we de keuze om in het ziekenhuis, een geboortecentrum of thuis te bevallen. Op al deze locaties kan je bevallen onder leiding van de verloskundige die je hebt gekozen. Uit onderzoek is gebleken dat al deze plekken veilig zijn, en er geen verband is tussen de geplande locatie en maternale of neonatale morbiditeit1. Waarom zou je dan niet kiezen voor de plek waar jij je het meest op je gemak en veilig voelt? Je bevalt immers ‘het best’ waar jij je het best kunt ontspannen. Als in het verloop van je zwangerschap of bevalling blijkt dat een andere keuze beter past, kun je de locatie altijd nog veranderen.


Het platform De Verloskundige maakt een mooie opsomming met geruststellende feiten. Thuis bevallen met je verloskundige is net zo veilig als in het ziekenhuis, laat onder andere onderzoek van het Amsterdam UMC zien. Ander onderzoek toont aan dat bij 77 procent van de bevallingen in het ziekenhuis een verloskundige betrokken is bij de begeleiding, en dat bijna de helft van de bevallingen uitsluitend door de verloskundige – van begin tot eind – begeleid wordt. Net als thuis dus. Volgens Kennispoort Verloskunde zijn Nederlandse vrouwen positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun verloskundige. 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten (na de wens voor een thuisbevalling), zijn het minst tevreden.


Doula
Na mijn derde thuisbevalling, ben ik begonnen met de opleiding tot doula. Juist omdat ik in mijn omgeving zo veel angst opmerkte, als ik vertelde over mijn thuisbevallingen. Ik geloof erin dat een groot gedeelte van deze angst omgezet kan worden in vertrouwen. Het vertrouwen in de kracht waarmee wij vrouwen zijn gezegend door onze schepper.

Als doula sta ik vrouwen bij in de reis naar hun nieuwe rol als moeder. Hierbij kijken we ook naar binnen. Naar jouw imprint, hoe jij bent gevormd als dochter, partner, mama en individu. We kijken waar angsten en onzekerheden zitten en we zullen eraan werken om deze om te zetten in vertrouwen door middel van gesprekken, massages en informatie. 

Tijdens een thuisbevalling kun je geen gebruik maken van pijnstilling, zoals een ruggenprik of een morfinepompje. Gelukkig zijn er allerlei natuurlijke manieren om thuis pijn te bestrijden, zoals warm water van de douche of het bad, massages, tegendruk of gewoon die fijne knuffel en kus van je geboortepartner. Een doula kan je helpen om een fijne, warme sfeer te creëren waar jij je veilig en geborgen voelt. Hét recept voor ontspanning.


Overgave
Je durven overgeven is een daad van vertrouwen. En juist de ontdekking dát je kunt vertrouwen, sterkt je in je kracht. Ik heb het dan niet over overgave in de zin van: ‘ik laat het allemaal maar over me heen komen’. Maar overgave als gevolg van de rust die je vindt in de kennis die je bezit, de kunde van het geboorteteam dat je hebt uitgekozen, en het vertrouwen in het lichaam waarmee je gezegend bent.


Rozianna Maria is zwangerschapscoach en geboortedoula en mama van Rajah, Raqeem en Raisyah. @doula.rozianna | doulatribe.nl1  Jodai Stehouwer, Jacoba Van Der Kooy, Hanneke de Graaf, Alex Eggink, Loes Bertens, Jasper V Been. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 162 (44), 2018
Meer lezen
Elke bevallingservaring doet ertoe.
De Geboorte
5 min.
Marit van der Pijl
Elke bevallingservaring doet ertoe.
Onderzoeker Marit van der Pijl (Amsterdam UMC) onderstreept het belang van aandacht aan de bevallingservaring. Ook vóór de geboorte.
LEES
De magie van je volste potentie.
Growth
5 min.
Kassandra Schreuder
De magie van je volste potentie.
Kassandra ziet wonderen gebeuren in haar praktijk. Wonderen die ontstonden op het moment waarop een vrouw kiest te leven vanuit haar waarheid.
LEES
Zo snel groeien dat het pijn doet.
Growth
5 min.
Zoila Knel
Zo snel groeien dat het pijn doet.
Alle mama’s bewandelen hun proces op unieke wijze. Toch gebeurt er iets universeels. Omdat het een onmisbaar ingrediënt is van transformeren. Groeipijn.
LEES
Become part of the village.

    Winkelmand

    Geen producten in de winkelwagen.