Zwanger & de maan: zo wordt astrologie je kompas

Astrologie is een eeuwenoude leer die op basis van empirisch onderzoek en een beetje magie is ontwikkeld. Het gaat over de wisselwerking tussen de micro- en de macrokosmos. Tussen ons en de planeten. Het gaat ervan uit dat de planeten invloed op ons hebben en dat de stand van de zon, de maan en alle planeten toen jij geboren werd, alles zegt over de persoon die je bent. Elke planeet heeft een eigen invloed op ons karakter en de manier waarop dit zich uit is afhankelijk van de plek waar deze stond op het moment dat jij geboren werd.

Of je er nu in gelooft of niet, het kan volgens Priscilla van Maannomade een prachtige self-care tool zijn en een manier om jezelf beter te leren kennen: ‘Weet wel dat astrologie met veel meer te maken heeft dan toekomstvoorspellingen of welke lippenstift past bij jouw sterrenbeeld.’

In de populaire astrologie kijken we vaak niet verder dan de stand van de zon toen je geboren werd (je zonneteken, of je vast welbekende sterrenbeeld), maar dat is volgens Priscilla als ‘alleen naar de slurf van de olifant kijken en zeggen dat je weet hoe een olifant eruitziet.’ Je zonneteken is onderdeel van een groter geheel, dat onderhevig is aan invloeden onderling. ‘Zo kan bijvoorbeeld de stand van de planeet Venus in jouw geboorteprofiel, je meer vertellen over hoe je je zorgende moederrol op je kunt nemen. En de stand van Venus op dit moment kan meer zeggen over hoe je nu in je relaties staat,’ legt ze uit.

Door te kijken naar het geheel leer je jouw karakter en emoties nog beter begrijpen en weet je ook beter waar je balans kunt aanbrengen. Priscilla wil astrologie een moderne twist geven en laten zien hoe het écht voor je kan werken. Daarom startte ze @maannomade waarbij ze dagelijks updates geeft over de stand van de planeten en de energie die we hierbij kunnen voelen. Haar favoriete planeet is de maan.

Over de invloed van de maan

Als de maan volgens de principes van de zwaartekracht invloed heeft op de waterhuishouding op de aarde (de eb- en vloedstanden van de zee en het sap in bomen en planten nemen toe naarmate de maan voller wordt) dan is het niet onwaarschijnlijk dat zij ook invloed heeft op ons lichaam en onze emoties, aangezien mensen voor 70% uit water bestaan. Daarbij staat de maan dichterbij onze aarde dan welke planeet ook. In ieder geval zo’n 400 keer dichterbij dan de zon én ze heeft ook nog de snelste cyclus (wat betekent dat ze elke 2,5 dag van dierenriemteken wisselt).

Charles Darwin was ook overtuigd van de wisselwerking van de maanstanden en levensprocessen, en schreef dit op in het boek De afstamming van de mens. Vroeger leefden mensen veel meer mee met het ritme van de maan. Het oogsten van akkers, bouwen van huizen en zelfs knippen van hun haar gebeurde op bepaalde momenten. En ook vandaag merk je dat mensen hier weer opnieuw open voor staan.
Met de opkomst van het kunstlicht is ons bioritme minder afhankelijk van de maan, maar dan nog kan het werken met de verschillende maanstanden een manier zijn om meer in contact te komen met Moeder Natuur of om in te tunen op jezelf. Neem alleen al de cyclus van de maan van geboorte (nieuwe maan), opbouw & groei (wassende maan), bloei (volle maan), afbouw & loslaten (afnemende maan) en weer opnieuw geboren worden (nieuwe maan), die overeenkomt met de cyclus van het leven.

Wie heeft niet wel eens een slechte, onrustige nacht gehad om er vervolgens achter te komen dat het die nacht volle maan was? Priscilla vertelt hierover: ‘Voordat het kunstlicht werd uitgevonden, liep de menstruatiecyclus van een vrouw meestal gelijk met de stand van de maan, waarbij de ovulatie tijdens volle maan plaatsvond en de menstruatie tijdens nieuwe maan, omdat het ontbreken van maanlicht juist zorgt voor afbraak van het baarmoederweefsel. Het woord ‘menstruatiecyclus’ is niet voor niets een afgeleide van het woord ‘maan’. En ook een zwangerschap duurt 10 maanstanden lang. De maan staat dan ook, meer dan welke andere planeet, voor de vrouwelijke yin energie en wordt niet voor niets de planeet van de emoties genoemd. Ze staat voor ons onderbewustzijn en onze instinctieve reacties. Maar ook voor de emotionele behoeften die we nodig hebben om in balans te komen.’

Zwanger & de maan

En laat dit nu bij uitstek naar voren komen tijdens de fase van kinderen krijgen, van zwangerschap tot kraamtijd. Als je zwanger bent, krijgt je vrouwelijke yin energie volgens Priscilla al helemaal een flinke boost. Het sterker voelen van de maanenergie is bijna onvermijdelijk nu je overspoeld wordt met hormonen. Die kunnen voor kwalen zorgen, maar het kan ook juist een mooi moment zijn ermee te leren werken. Want nu je emoties sterker zijn, is het ook makkelijker ze te detecteren en kun je er daardoor beter naar leren luisteren. Het werken met de maan kan dan zorgen voor extra ondersteuning en houvast voor de emoties die je ervaart. Kijkend naar de maan weet je dat je over een paar dagen weer nieuwe energie zal ervaren, of je kunt je voorbereiden op emoties. Het zal misschien geen wonderen verrichten (kan wel!), maar kan je net dat extra gevoel geven dat ‘het leven’ met je meewerkt in plaats van tegenwerkt. Of beter gezegd, dat er sprake is van een samenwerking.

Neem even als voorbeeld die veranderlijke emoties tijdens de zwangerschap. Om hier meer grip op te krijgen kun je kijken naar de stand van de maan en hierop inspelen. Om de 2,5 dag verandert de maan van teken de dierenriem, met daardoor steeds een andere invloed op onze emoties. Het teken waarin de maan staat, kan je helpen om vragen te beantwoorden als ‘wat maakt je van streek?’ en ‘waar ligt je behoefte?’ of om te anticiperen op emoties die kunnen gaan opkomen. Sta er eens bij stil of de stand van de maan overeen komt met de emoties die je op dat moment ervaart. Alleen al door hier bewust mee bezig te zijn, leer je volgens Priscilla je eigen grenzen beter kennen en deze op tijd aan te geven. De stand van de maan zal dus niet je emoties per se veranderen, maar het inzicht erin zou wél van invloed kunnen zijn op je reactie op die emoties.

Ook is de invloed van de stand van de maan bij geboorte, volgens de astrologie, het grootste ten opzichte van andere planeten bij kindjes tot zeven jaar. Het kan heel leuk en leerzaam zijn naar de maanstand op het moment dat je kindje geboren werd te kijken, om meer inzicht te krijgen in het karakter.

Nina: ‘Het verschil in karakter kan natuurlijk aan allerlei factoren liggen. Ella is meer een doener, is aanwezig en heeft temperament. Bodi is een observeerder, kalm en bereikt wat ze wil op een andere manier. Vanaf het moment van geboorte viel het me op dat Bodi niet tot nauwelijks hoefde te huilen. De eerste weken zeker niet maar ook wanneer ze ziek is of zich niet lekker voelt blijft die glimlach (grotendeels) op haar gezicht. Je zou kunnen denken dat het aan karakter ligt of aan mijn zwangerschap. Zo had ik bij Ella te maken met behoorlijk wat werkdruk en bij Bodi had ik gedurende de hele zwangerschap een sabbatical. Toch viel voor mij veel op z’n plek toen ik tijdens een astrologie lezing bij de fantastische Georgia Takacs erachter kwam dat de maan bij Bodi’s horoscoop in tweeling stond en bij Ella in ram. Tweeling is het minst emotionele teken van allemaal, en ram een van de meest vurige. Wat de oorzaak ook mag zijn, de stand van de maan heeft me nóg meer inzicht gegeven in de karakters van mijn dochters (zonder ze direct in een hokje te willen plaatsen).’

De 4 maanfases

Er zijn hele studies naar gedaan en boeken over volgeschreven. Wil je er alles over weten, dan geeft het boek In harmonie met de maan tot in detail suggesties over het werken met de maan. Van het ophangen van je was tot het moment om naar de kapper te gaan voor een zo vol mogelijke bos haar.

Over het algemeen is het interessant om te kijken naar de fases van de maan. Dus of de maan wassend (van nieuw naar vol) is, of juist afnemend (van vol naar nieuw). Bij een wassende maan draait het om opladen, vernieuwen en uitrusten. Ze zeggen dat het daarom goed is om nieuwe dingen te beginnen en acties te ondernemen. Het is ook een goede tijd om te investeren in relaties en in je eigen gezondheid door bij te slapen, genoeg te bewegen en gezond te eten. Met behulp van de wassende maan zou het effect van je inspanningen namelijk groter zijn.
Bij een afnemende maan is het juist weer tijd om op te ruimen en af te stoten wat je niet meer dient. Het gaat over knopen doorhakken, negatieve energie uit je leven bannen en projecten afmaken.

Ook kun je kijken of de maan nieuw of juist vol is. Bij een donkere maan (wanneer deze onzichtbaar is voor ons) is het een tijd om te rusten, reflecteren en naar binnen te keren. Meditaties kunnen dieper zijn en je kunt werken aan de relatie die je met jezelf hebt. Vlak na de donkere maan is er de nieuwe maan. Dit is samen met de volle maan een cyclus waarin we over het algemeen de meeste energie ervaren.
Priscilla: ‘Bij nieuwe maan wordt de maancyclus gestart en dit kun je zien als een schone lei. Een mooi moment om stil te staan bij je intenties voor de komende maand. Welk verwachtingen heb je van je zwangerschap? Wat wil je nog doen om je het gevoel te geven klaar te zijn voor de bevalling? Je kunt ook stilstaan bij problemen die er zijn en hoe je daaraan kunt werken. En je kunt nóg een stapje verder gaan door te kijken in welk teken de nieuwe maan valt die maand (dit wisselt elke maand), om zo je intenties meer kracht bij te zetten.’

Ongeveer twee weken later is het volle maan, de afsluitende periode van de cyclus. ‘Tijdens volle maan is het een goed moment om te reflecteren en dingen los te laten die niet meer voor je werken. Vaak komen emoties naar de oppervlakte, ga je ineens meer dromen en voel je je energieker. Volle maan is ook een goed moment om te mediteren of te yoga-en,’ legt Priscilla uit. Je kunt ook de energie van volle maan inzetten om bijvoorbeeld te stoppen met slechte gewoontes of juist als periode om je doelen (hoe klein ook, zoals een keer voor jezelf iets lekkers koken) te verwezenlijken.

“Met de magie van de maan kun je ieder aspect van je leven meer kracht en glans geven– Yasmin Boland

Meer weten?

Instagram:
@maannomade

Boeken:
In harmonie met de maan: gebruik de maankalender in je dagelijks leven
van Johanna Paungger & Thomas Poppe

Leven met de maan: werken met de energie van de maancyclus
van Yasmin Boland

Tips:
Laat je astrologische birth chart checken (dus het complete beeld van planeten en de standen ervan) door een betrouwbare astrologe. Bij Georgia Takacs kun je een inspirerende (online) lezing doen.

De Maankalender van de Moonsisters (ook al verkrijgbaar voor 2021).